Ιατρικές & Προπονητικές Συμβουλές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιατρικές & Προπονητικές Συμβουλές

Για να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στα αγωνίσματα της Διοργάνωσης και να μη θέσετε τον εαυτό σας σε τυχόν κίνδυνο, θα πρέπει να είστε σε καλή φυσική κατάσταση και υγιείς την ημέρα του αγώνα της επιλογή σας.

Ιατρικά προβλήματα

Ως Οργανωτική Επιτροπή θα χαρούμε εάν η συμμετοχή στη Διοργάνωση είναι πολυπληθής. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, αρκεί να έχουν όμως τη συγκατάθεση του ιατρού τους. Γι’ αυτό και πρέπει, το διάστημα που προηγείται της ημέρας έναρξης του αγώνα, να επισκεφθούν τον ιατρό τους και να συζητήσουν μαζί του τυχόν ιατρικά προβλήματα. Όλοι οι αγωνιζόμενοι αλλά ιδιαίτερα όσοι είναι πάνω από 35 χρονών πρέπει να έχουν υποβληθεί σε προαγωνιστικό καρδιολογικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ευθύνη συμμετοχής ή μη, βαραίνει αποκλειστικά τον κάθε συμμετέχοντα.

Απώλεια αισθήσεων

Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να σας οδηγήσει σε απώλεια αισθήσεων όπως π.χ. ο διαβήτης, παρακαλούμε να ενημερώσετε την Οργανωτική Επιτροπή και να σημειώσετε τις τυχόν λεπτομέρειες της παθήσεώς σας καθώς και την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε στο πίσω μέρος του αριθμού.

Υγιείς για συμμετοχή

Η άσκηση με τρέξιμο βοηθάει στην καλή λειτουργία της ανθρώπινης καρδιάς. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και θανατηφόρες καταστάσεις στις οποίες οι αθλητές-συμμετέχοντες έπασχαν από κάποια καρδιακή ασθένεια χωρίς ούτε καν οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Η κατάσταση θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί νωρίτερα εάν είχαν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Ένα απλό fitness τεστ δεν είναι αρκετό. Εάν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό καρδιακών παθήσεων, κάποιος ξαφνικός θάνατος, υψηλή χοληστερίνη ή αυξημένη πίεση, αλλά ιδιαίτερα αν έχετε εσείς οι ίδιοι συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δυσφορία η οποία διαρκεί αρκετά, σας κόβεται η ανάσα, έχετε πολλούς γρήγορους παλμούς, τότε σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε επειγόντως τον γιατρό σας πριν τη συμμετοχή σας σε οποιοδήποτε αγώνισμα της Διοργάνωσης.

Προπόνηση

Η προπόνηση πρέπει να αυξάνεται σταδιακά έτσι ώστε μετά να μην υποφέρετε από μυϊκούς πόνους και υπερκόπωση. Ορίστε τις ημέρες κατά τις οποίες η προπόνησή σας θα είναι πιο βαριά ή πιο ελαφριά καθώς και τον χρόνο που θα ξεκουράζεστε έτσι ώστε το σώμα σας να δυναμώνει αποτελεσματικά. Για να μειωθεί το ρίσκο τραυματισμού προσπαθήστε να έχετε ποικιλία στην προπόνηση, όπως για παράδειγμα, να εναλλάσσετε την επιφάνεια πάνω στην οποία τρέχετε, την ταχύτητά σας, καθώς επίσης να μην φοράτε συνέχεια τα ίδια παπούτσια. Πάντα να προσέχετε τα αυτοκίνητα και να φοράτε ρούχα τα οποία θα σας καθιστούν ορατούς τις χρονικές περιόδους της ημέρας με λιγότερο φως ή τη νύχτα.

Αδιαθεσία και προπόνηση

Αν έχετε γρίπη ή κάποιο κρυολόγημα, παρακαλούμε μην προπονηθείτε μέχρι να αναρρώσετε πλήρως. Ξεκινήστε το πρόγραμμα άσκησής σας αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση σταδιακά και προοδευτικά. Μην επιχειρήσετε να αναπληρώσετε αμέσως τις χαμένες προπονήσεις διότι μπορεί να τραυματιστείτε ή να αρρωστήσετε εκ νέου. Αν είχατε πρόσφατα γρίπη η οποία κράτησε για ένα μήνα ή και περισσότερο, παρακαλούμε σκεφτείτε τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους αγώνες.

Ποτά

Τα υγρά που χάνονται με τον υδρώτα πρέπει να αναπληρώνονται αλλιώς το σώμα αφυδατώνεται και μειώνεται η απόδοση του οργανισμού. Τα αλκοολούχα ποτά, το τσάι και ο καφές αφυδατώνουν το σώμα μας. Συνιστάται η πρόσληψη αρκετών μη αλκοολούχων ποτών, ειδικότερα αν ο καιρός είναι ζεστός. Πιείτε αρκετά υγρά, έτσι ώστε τα ούρα σας να έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Καταναλώστε αρκετά υγρά μετά από την προπόνηση και εξασκηθείτε έτσι ώστε να μπορείτε να πίνετε και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Τις τελευταίες δυο μέρες πριν τον αγώνα καταναλώστε πολλά υγρά και αποφύγετε τα οινοπνευματώδη. Μην πίνετε υπερβολικά πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα ή μην πιείτε πολύ γρήγορα νερό αμέσως μετά τον αγώνα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία.

Κατανάλωση υγρών την ημέρα του αγώνα

Ξεκινήστε τον αγώνα σας καλά ενυδατωμένοι. Μέχρι μισή ώρα πριν τον αγώνα μπορείτε να καταναλώσετε 250ml νερό ή κάποιο ισοτονικό διάλυμα. Παρακαλούμε μη χρησιμοποιήσετε μπουκάλια με νερό για χρήση πέραν της συνήθους (καταπολέμηση δίψας) όπως π.χ. για να βρέξετε το κεφάλι ή το σώμα σας.

Κατανάλωση υγρών με ασφάλεια

Πίνοντας λίγα υγρά μπορεί να προκληθούν προβλήματα αφού είναι απαραίτητο να αναπληρώνονται τα υγρά που χάνουμε με τον ιδρώτα. Πίνοντας υπερβολικά πολλά υγρά μπορεί να προκληθεί υπονατριαιμία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας. Να πίνετε υγρά όταν νιώθετε ότι το χρειάζεστε, ωστόσο όχι σε μεγάλες ποσότητες και μονορούφι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Οι ανάγκες του κάθε αθλητή σε υγρά διαφέρουν ανάλογα με το πόσο ιδρώνει, τη διάπλαση του σώματός του, την ταχύτητα που επιτυγχάνει και κυρίως τις κλιματολογικές συνθήκες της ημέρας του αγώνα. Σταθμοί υποστήριξης με νερά θα υπάρχουν αρκετοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο σε κάθε σταθμό να πίνετε νερό, απλά να καταπίνετε μεγάλες γουλιές τακτικά. Επίσης, αν χρειάζεστε ισοτονικά ποτά αντί για νερό, αυτά θα παρέχονται στους προκαθορισμένους σταθμούς. Μετά τον τερματισμό μην πιείτε μεγάλες ποσότητες νερού. Μπορείτε να ενυδατώνεστε σταδιακά μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες. Φάτε λίγο αλμυρό φαγητό και φροντίστε να πίνετε υγρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φαγητό

Φάτε ό,τι σας ταιριάζει! Μεγάλες δόσεις από επιπρόσθετες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, δεν είναι απαραίτητα και δεν προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα. Αν είστε σε μια καλή και με ποικιλία δίαιτα, η επιπλέον βιταμίνη C σε μικρές ποσότητες είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν προέρχεται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η προπόνησή σας βοηθάει να κρατάτε σε υψηλό επίπεδο το γλυκογόνο των μυών σας εάν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες. Μην αλλάξετε την κανονική σας δίαιτα πολύ γρήγορα, μέσα στην τελευταία εβδομάδα, όμως φροντίστε να τρέφεστε με περισσότερες πρωτεΐνες, όπως κρέας αλλά και υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, δημητριακά και γενικά γλυκά φαγητά. Ειδικότερα για τις 3 τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα, καλό θα ήταν να μειώσετε την προπόνηση. Αυτό βοηθάει στο να αυξηθεί το γλυκογόνο στους μύες.

Μην τρέξετε αν δεν αισθάνεστε καλά

Μην τρέξετε αν δεν αισθάνεστε καλά, ακόμα και αν πρόκειται για φιλανθρωπικό σκοπό. Τα περισσότερα ιατρικά περιστατικά συμβαίνουν σε συμμετέχοντες οι οποίοι, παρόλο που δεν αισθάνονται καλά, συμμετέχουν κανονικά, διότι δεν θέλουν να χάσουν το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός. Αν νιώθετε ότι έχετε πυρετό, εάν κάνετε εμετούς, αν έχετε διάρροια ή πόνους στο στήθος, παρακαλούμε μην λάβετε μέρος. Θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον και άλλοι αγώνες, μην το ρισκάρετε.

Την ημέρα του αγώνα

Παρακαλούμε φορέστε τα κατάλληλα ρούχα, ανάλογα με τον καιρό. Μια κρύα και υγρή μέρα μπορεί να κρυώνετε αν αρχίσετε να πηγαίνετε πιο αργά ή να περπατάτε. Ένα καπέλο και γάντια θα εμποδίσουν την απώλεια θερμοκρασίας και μπορεί κανείς να τα κρατήσει εύκολα. Αν ο καιρός είναι ζεστός φορέστε ελαφριά ρούχα, ξεκινήστε να τρέχετε στην αρχή αργά και προσπαθήστε όσο μπορείτε να τρέχετε στη σκιά. Φορέστε παπούτσια που έχετε ξανατρέξει και γνωρίζετε ότι δεν θα σας δημιουργήσουν φουσκάλες.

Στον τερματισμό

Όταν τερματίσετε, μην σταθείτε ακίνητοι διότι θα κρυώνετε. Συνεχίστε να περπατάτε, ειδικά όταν αισθάνεστε ότι ζαλίζεστε και πιείτε αρκετά υγρά ώστε να αναπληρώσετε αυτά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πηγαίνετε στο χώρο που θα παραλάβετε τα πράγματά σας όσο γίνεται πιο γρήγορα, πάρτε το σακίδιό σας και βάλτε ζεστά στεγνά ρούχα. Στη συνέχεια, φροντίστε να πιείτε κάτι αλλά αργά καθώς και να φάτε, πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Αλλά και πάλι μην πίνετε υπερβολικά. Τρέξτε ελαφρά.
Ιατροί βρίσκονται στη διαδρομή εκεί που υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης. Αν εγκαταλείψετε, κατευθυνθείτε στον πιο κοντινό σταθμό με ιατρό.
Σας Ευχόμαστε καλή επιτυχία!